HomeSłodkości Orzechowy sernik z karmelem.

Orzechowy sernik z karmelem.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , ,

To bardzo prosty i smaczny sernik. Orzechy nie dominują nad smakiem sera, który w serniku powinien przecież być na pierwszym planie. Dobrej jakości Twaróg Sernikowy z Mascarpone President, nadaje się do tego przepisu idealnie, jest kremowy więc nie ma już potrzeby dodawania masła. Wierzch sernika wieńczy karmel, który dobrze komponuje się z orzechami. Nie potrzeba już nic więcej …

Składniki:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 2 laski wanilii
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 230 g cukru
  • 400 g śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania

Karmel:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżka wody

Rozkrajamy wzdłuż laski wanilii i wyskrobujemy łyżeczką ziarenka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki.

Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy i mielone orzechy.

Do masy twarogowej dodajemy pianę z białek i ostrożnie, ale starannie mieszamy.

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Przekładamy masę serową do tortownicy i lekko uderzamy kilkakrotnie o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać wierz ciasta.

W rondelku podgrzewamy cukier z wodą, aż wytworzy się jasnobrązowy karmel. Nabieramy go łyżeczką i polewamy sernik. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.

Sernik pozostawiamy 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy w formie aż do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem delikatnie oprószamy przesianym cukrem pudrem. Smacznego!


Tajemnice doskonałego sernika