HomeSłodkości Mazurek marcepanowo-kajmakowy

Mazurek marcepanowo-kajmakowy

Posted in : Słodkości, Wielkanoc on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Mój ulubiony mazurek z marcepanową obwódką. Słodki, ale taki właśnie powinien być mazurek. Generalnie na bogato 🙂

Składniki na spód:

  • 70 g mielonych migdałów
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na obwódkę:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 białko jajka
  • 10 ml rumu, whisky lub koniaku

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • bakalie do dekoracji

Mąkę, cukier puder i migdały, przekładamy na stolnicę lub do dzieży miksera. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem łączymy składniki, a następnie szybko zagniatamy ciasto. W mikserze, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto się nie klei można dodać odrobinę zimnej wody.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy  na grubość około 5 mm i nadajemy ciastu kształt prostokąta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade, ponieważ za chwilę będzie się piekło ponownie i wtedy może się przypalić).

Wszystkie składniki na obwódkę dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i wyciskamy na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta migdałowego. Pieczemy w temp. 190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.

Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy np. w mikrofalówce, aby nabrała nieco płynnej konsystencji. Jeszcze ciepłą wylewamy na wcześniej upieczony blat ciasta.

Dekorujemy bakaliami. Smacznego!