HomeWielkanoc Barszcz biały z chrzanem.

Barszcz biały z chrzanem.

Posted in : Wielkanoc, Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Kremowy barszcz na domowym zakwasie. Idealny na Wielkanoc jak i na co dzień.

Składniki:

  •  500 g białej surowej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 0,5 l zakwasu na barszcz biały (przepis jest TUTAJ)
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany 22%
  • 10 łyżek chrzanu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • kilka jajek na twardo

Kiełbasę i boczek zalewamy 2 – 3 litrami wody, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy 20 minut i wyjmujemy kiełbasę. Zupę gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aż boczek będzie miękki.

Wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę i dodajemy do wywaru razem z zakwasem. Żółtka ucieramy z mąką, mieszamy razem ze śmietaną i rozrzedzamy kilkoma łyżkami barszczu, żeby zupa się nie zwarzyła. Wszystko wlewamy do wywaru i doprawiamy chrzanem. Wyłączamy gaz.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą pokrojoną w plasterki, można posypać koperkiem bądź majerankiem. Smacznego!