HomeWielkanoc Wielkanocny żurek w chlebku.

Wielkanocny żurek w chlebku.

Posted in : Wielkanoc, Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

 

Jego wysokość żur na domowym zakwasie to obowiązkowe danie na każdym świątecznym stole. Podany w chlebie wygląda i smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 50 dag kości schabowych
  • 0,5 l zakwasu na żur – przepis jest TUTAJ
  • paczka włoszczyzny
  • 200 ml gęstej, kwaśnej smietany
  •  2 łyżki mąki
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo

Kości i białą kiełbasę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy powoli przez godzinę. Wyjmujemy kiełbasę, wrzucamy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego; gotujemy jeszcze pół godziny. Wywar przecedzamy.

Do wywaru wlewamy zakwas i ponownie dodajemy kiełbasę pokrojoną w grube plastry. Kiedy zupa się zagotuje zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Żurek podajemy w chlebie z ugotowanym na twardo jajem. Smacznego!